srijeda, 9. prosinca 2009.

APEX - RAD ili nerad?


Oracle Application Express i ja smo se prvi put sreli prije nekoliko mjeseci. Iako je predstavljen kao RAD (Rapid Application Development) tool, bio sam pomalo skeptičan.  Možda zbog razočarenja Oracle Designer, Forms i Reports alatima, koji su bili slabih kreativnih mogućnosti, nestabilni, spori, bagoviti, bušičavi, arhaičnog izgleda, jednom riječju manjkavi u svakom pogledu.

Ali kad sam se malo zainteresirao i poigrao Apexom, mogu reći da me je stvarno ugodno iznenadio. To zaista jeste jednostavni alat za brzu izradu robusnih web aplikacija profesionalnog izgleda. 

Iako je Apex-ov razvojni tim prilično malobrojan, nadam se da će populacija Apex korisnika dostići kritičnu masu koja će dati vjeti vjetar u leđa tim hrabrim entuzijastima, da ustraju u svom radu, i osiguraju Apex-u svijetlu budućnost.

Znam da ovakvih blogova već ima na engleskom jeziku, i da se uglavnom svi koristimo engleskim jezikom, svrha i cilj ovog bloga su povezati zajednicu korisnika na "maternjem" jeziku i uspostaviti komunikaciju. Stoga, svi komentari su dobrodošli.

Za kraj, svima koji bi se željeli okušati s Apex-om, toplo preporučujem dvije knjige:
- Beginning Oracle Application Express, Wrox 2008
- Pro Oracle Application Express, Apress 2008

Miho

Nema komentara:

Objavi komentar