četvrtak, 18. studenoga 2010.

APEX 4.0 - nova generacija Oracleovog RAD alata

Prije par mjeseci javno je objavljena zadnja verzija APEX 4.0. Posljednji release koji možete skinuti je 4.0.1.00.03, dok se ovih dana očekuje patchset na verziju 4.0.2.00.05, koji možete koristiti online na apex.oracle.com.

Apex 3.2 je bio značajno poboljšanje u odnosu na prijašnje verzije, dok je 4.0 donio niz novih osvježenja, koja prvenstveno omogućuju brži razvoj web formi novim mogućnostima koje su do sad bile moguće samo uz korištenje JavaScript funkcija.

Prvenstveno mogu spomenuti DynamicActions, koji korištenjem napredne Ajax tehnologije omogućava interaktivno ponašanje objekata na formi bez osvježavanja stranice. Tako sad na određeni događaj na objektu možete inicirati sakrivanje ili pokazivanje (hide/show), omogućiti ili onemogućiti određeni objekt (enable/disable), dati mu određenu vrijednost (SetValue) i razne druge mogućnosti. Akcije vrijede ako je zadani uvjet ispunjen, a mogu se inicirati i pozivanje PL/SQL izraza i funkcija te pozivanje SQL koda, JavaScript koda isl.

Druga spomena vrijednosti mogućnost je kaskadno postavljanje vrijednosti u SelectList kontrolama, ali samo na formi, ne i u tabeli (ta mogućnost se očekuje u verziji 4.1). Nove vrste kontrola na formi su Number, poboljšani DatePicker, CheckBox te Popup Lov koji automatski vraća ID i skriva ga, a prikazuje ime, što do sad nije bilo moguće. U Tabular formi ta kontrola se zove Key Popup Lov.

Također, odlična stvar je mogućnost korištenja plugin-ova, kojima možete značajno unaprijediti izgled i ponašanje vaše aplikacije. Mnoštvo plugin-ova možete naći na stranici APEX-PLUGIN.COM, na koju se možete besplatno i registrirati, te raditi svoje pluginove i tamo ih objavljivati.

Velika novost je i TeamDevelopment, uz pomoć kojeg možete vršiti koordinaciju između developera, dizajnera, ali i krajnjih korisnika. Možete zadavati taskove, prijavljivati greške, objavljivati nove mogućnosti isl. U svojoj aplikaciji možete kreirati stranicu koja će služiti korisniku za prijavu greške, komentar ili zahtjev za poboljšanje (Feedback Page), a administrator i developeri koji imaju pristup TeamDevelopment dijelu mogu pratiti povratnu informaciju krajnjih korisnika, na koju se mogu i pretplatiti, te informacije dobivati na email.

Također, tu su nove i bolje teme, poboljšana interaktiv report forma, poboljšani grafovi koji sad mogu priikazivati gantove karte, i još mnogo drugih mogućnosti, a svaka od ovih mogućnosti je tema za sebe.

Ono što mogu iskreno reći, rad sa zadnjom verzijom APEX-a zaista je užitak!

2 komentara:

  1. Do sada sam radio na 3.2, i ovo oko 4 mi je bas dobro doslo.
    Nadam se da cemo razmenjivati korisne informacije o ovom vrlo simpaticnom i mocnom alatu.
    Dragan

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je čuti pozitivne komentare, što se tiče suradnje i razmjene informacija i iskustava, uvijek sam raspoložen!

    OdgovoriIzbriši